Instrucțiuni de utilizare pentru termostat fără fir Computherm Q3RF.

Termostatul de camerã COMPUTHERM Q3 RF este adecvat pentru comanda unui aparat de încălzire sau de climatizare, fiind compatibil cu majoritatea cazanelor de încălzire centrală comercializate în România, indiferent de tensiunea de comandã, de 24 V sau 230 V.
Termostatul comandă aparatul de încălzire sau de climatizare astfel încât temperatura ambientală să fie menținută constantă la valoarea dorită de Dvs. Precizia mare a termostatului asigură CONFORT în locuința sau biroul Dvs, precum și ECONOMIE la cheltuielile cu energia.
Termostatul este mobil, nu necesită legătură electrică prin cablu la cazan, el este un emițător care trimite semnale de radiofrecvență receptorului (un modul fix în legătură directă cu cazanul de încălzire). Receptorul primește semnalele de la termostat și comandă pornirea sau oprirea cazanului prin cablul electric conectat între receptor și cazan.

Termostatul poate comanda un aparat de încălzire sau de climatizare, dar, cu scopul simplificăii textului, vom folosi termenul de cazan. Termostatul poartă un număr de serie de fabricație. De exemplu: 22739126. Același număr este trecut și pe receptor. Termostatul emițător și receptorul sunt reglate din fabrică să lucreze pe aceeași frecvență și au același cod de adresă.

Pentru a economisi energia bateriilor și a prelungi durata lor de viață, termostatul nu emite permanent semnale, ci trimite receptorului comenzi cu anumită periodicitate. Termostatul cu comandă în radiofrecvență este mobil. Din
acest fapt rezultă câteva avantaje, și anume:
— nu necesită pozarea unui cablu electric, se evită deranjul
în clădire
— permite găsirea, prin încercări, a locului optim de
amplasare al termostatului
— este adecvat situației în care destinația lui se schimbă, de
pildă, ziua este folosit în sufragerie, seara este mutat în dormi-
tor.
Raza de acțiune este de aproximativ 50 m în teren deschis și de aproximativ 30 m într-o clădire, fiind influențată de structura clădirii. Raza de acțiune este mult redusă dacă undele întâmpină structuri metalice, beton armat etc. Dacă se întrerupe tensiunea de alimentare de la rețea, receptorul va comanda decuplarea cazanului, care oricum nu poate funcționa în lipsa curentului electric. După ce reapare tensiunea rețelei, termostatul și receptorul vor continua, după câteva minute, derularea programului prescris.
Termostatul este mobil, dar este important să îi găsiți locul potrivit în încăpere. Temperatura pe care o sesizează va sta la baza deciziilor pe care le ia în comanda cazanului. Va lucra bine, dacă temperatura sesizată de el va fi reală și nu una influențată de o sursă de căldură sau de frig, cum ar fi un televizor, frigider, veioză, razele soarelui, horn, fereastră sau ușă de intrare. Înălțimea optimă este la 1,5 m de podea, în zona de circulație naturală a aerului. Nu-l amplasați pe un perete exterior. Termostatul poate fi folosit în suportul lui sau montat pe perete. Consultați specialistul dvs. de instalații, dacă radiatoarele sunt prevăzute cu robineți cu cap termostatat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *