Încălzire pe lemne sau pe gaz?
La o casă de circa 200 de mp utili, se estimează un necesar termic cuprins între 15 şi 20 kW, doar pentru încălzire. Dacă doriți şi prepararea apei calde menajere, pentru consumul mediu zilnic a circa patru persoane, recomandarea merge spre o putere de circa 25 kW.
Lemnul, cel mai ieftin? Cantitatea de lemn consumat depinde de mulţi factori – gradul de izolare a casei, temperatura de afară, suprafeţele vitrate, dar pentru o lună de iarnă a fost calculată o medie a consumului de energie la aproximativ 6.000 kWh. Instalarea unui cazan care fucţionează pe principiul gazeificării (continuarea arderii gazului de lemn într-o cameră de ardere secundară) poate fi o soluție la fel de viabilă.
Varianta încălzirii cu gaz și cea mai la îndemână soluţie este o microcentrală murală – convenţională sau în condensaţie. Aceasta din urmă utilizează energia obţinută prin valorificarea căldurii vaporilor de apă din gazele arse, având un randament mai ridicat, apropiat de 100%, faţă de circa 90%. Durata de viaţă ar fi de 8-15 ani, în principiu. Dezavantaj major este preţul în creştere al gazelor naturale.
Încălzirea electrică prin pardoseală poate fi mai ieftină decât cea prin sistem centralizat sau pe gaze. La o garsonieră de 42 de mp utili, factura pe cele trei luni de iarnă, în care s-a folosit încălzirea în pardoseală, a fost de aproximativ 580 de lei, în timp ce la acelaşi tip de garsonieră, dar încălzită termic, factura la întreţinere pe aceeaşi perioadă a fost de circa 780 de lei.