Ai nevoie de un detector de gaz și monoxid?

Detectorul de gaz metan și monoxid de carbon este o componentã importantã din planul de siguranþã al casei și familiei dvs. Ca și proaspãt deținãtor al unui detector de gaz metan și monoxid de carbon, sunt câteva aspecte pe care trebuie sã le cunoașteți în legãturã cu protecția și confortul dvs.

Monoxidul de carbon (CO) este invizibil, inodor, fãrã gust și non-iritant, deci complet nedetectabil pentru toate cele 5 simțuri ale omului. De aceea este foarte important pentru siguranța dvs. sã aveți instalat un detector de gaz metan și monoxid de carbon. Monoxidul de carbon poate proveni din interiorul casei sau poate veni din exterior. Nivelurile medii normale de monoxid de carbon din interiorul unei case, mãsurate în intervale de timp de la 1 la 24 ore sunt mai mici de 10 ppm.

În situații de inversãri climatice este posibil sã aparã niveluri mai mari de monoxid de carbon. Majoritatea monoxidului de carbon din mediu este produs în timpul arderii materialelor care au în componenþa lor carbon, de exemplu combustibili solizi (cum ar fi cãrbunele, cãrbunele coxificabil și lemnul), combustibilii lichizi cum ar fi petrolul și benzina și combustibilii gazoși (cum ar fi gazul natural, gazul de iluminat și gazul petrolierichefiat (GPL)).

Gazul natural este un gaz incolor și inodor, de aceea din motive de siguranțã se introduce în gazul natural un odorizant numit Mercaptan, astfel cã orice scurgere poate fi detectatã prin miros. Nivelul la care gazul poate fi detectat de miros este aprox. 2% din LIE (Limita Inferioarã de Explozie). Acest nivel poate varia de la persoanã la persoanã, în funcție de simþul fiecãruia și în funcție de câtntimp a fost expus într-o astfel de atmosferã.

Limita Inferioarã de Explozie definește raportul maxim de volum de gaz sau vapori combustibili în aer în care nu se va forma o atmosferă explozivă. Detectorul este calibrat sã detecteze gazul într-un interval de 3-20% din LIE. Astfel este posibil ca dvs. sã mirosiți gazul înainte ca detectorul sã intre în stare de alarmã, dar asta nu înseamnã neapãrat cã detectorul este defect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *