Ce face un detector de gaze?

Detectoarele de gaz declanşează alarma atunci când se scurge o cantitate minimă de gaze care poate provoca explozie. Unele detectoare folosesc drept alarmă atât semnal luminos cât şi semnal sonor. O electrovalvă cuplată la detectorul de gaz întrerupe imediat furnizarea de gaze în cazul depistării unei scurgeri.

Aceste aparate se montează de către firme autorizate de ANRE. Specialiştii recomandă ca detectoarele să fie montate la o distanţă de 1-4 metri de sursa de gaz. În cazul în care în imobil există butelii de aragaz, unde gazul are o concentraţie mult mai mare, instalarea dispozitivului se va face 30 de cm de podea. La apartamentele care utilizează gaz metan, detectoarele se montează la 30 cm de tavan.

Trebuie evitată amplasarea deasupra chiuvetei sau a sursei de gaz, lângă pereţi sau obstacole care împiedică gazul să ajungă la detector sau în medii cu multă umiditate. Detectoarele de gaz se conectaeză la reţeaua de 220 V. Depistarea scurgerilor de gaze se face cu ajutorul unor senzori care se uzează în timp şi trebuie schimbaţi.

Detectoarele de monoxid de carbon sunt utilizate în încăperile unde pentru ardere sunt folosiţi combustibili de genul lemnelor, cărbunilor, motorinei, propanului, butanului etc. Monoxidul de carbon este un gaz invizibil şi fără miros şi este practic imposibil de depistat de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *