Cum să vă încălziți cu lemne.

Folosiți numai lemne provenite din surse naturale fără alte substanțe chimice impregnate, sau brichete de lemn fără adezivi. Este foarte important ca lemnul să fie uscat, adică să fii stat în prealabil minimum 2 ani într-un loc uscat și ventilat. Umezeala din lemn scade puterea calorică. Majoritatea puterii calorice este folosită pentru evaporarea apei, restul fiind insuficient pentru a asigura încălzirea. Vaporii de apă scad temperatura arderii și contribuie la formarea funinginii, care se acumulează și se întărește într-un strat gros pe pereții camerii de ardere, ceramică, țevi, coș de fum, etc.

Lemnele se păstrează tăiate și stivuite. După ce au fost păstrate peste vară, sub influența razelor solare și a căldurii atmosferice, umiditatea trebuie să scadă sub 20%. O bucată de lemn uscată este crăpată pe muchii. Grosimea bucății de lemn trebuie să fie între 5 și 15 cm. Cel mai bun mod de stocare este în straturi, astfel lemnele sunt aerisite și se uscă mai repede.

Înainte de a folosi soba, se urmărește în primul rând pregătirea acesteia prin încălzirea pereților, a țevilor și a coșului de fum. După aprinderea focului și realizarea unei flăcări puternice, ea trebuie să se întrețină fără a deschide ușa de vizitare. Scopul este aprinderea focului doar cu un chibrit, fără alte operații și fără a adăuga în continuu lemne și hârtie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *