Unde trebuie instalat detectorul de gaze?

Detectorul de gaz metan trebuie instalat în încăperea în care șansele scăpării de gaz și a surselor de CO este cea mai mare. Aceasta poate fi bucătăria, deoarece aici avem de obice un aragaz și a alte aparate casnice care funcționează cu gaz metan. Gazul metan, fiind mai ușor decât aerul, are tendința de a umple întregul volum situat deasupra nivelului scăpării.

De aceea este recomandat ca detectorul să fie instalat deasupra acestui nivel și aproape de tavan (în mod normal la 30 cm de la tavan), într-un loc în care deplasarea aerului nu este împiedicată de mobilă sau alte echipamente. Un detector de gaz montat pe plafon trebuie să fie la cel puțin 30 cm de oricare perete, iar un detector de gaz montat pe perete trebuie să fie la cel puțin 15 cm față de plafon. Detectoarele de gaz instalate în dormitoare și în încăperi situate la distanță de aparatele care funcționează pe baza arderii de combustibil trebuie amplasate cât mai aproape de zona de respirație a ocupanților.

Detectorul nu trebuie instalat: într-un spațiu închis (de exemplu într-un dulap, sau după o perdea); într-un loc unde poate fi blocat (de exemplu de mobilă); direct deasupra unei chiuvete; lângă o ușă sau o fereastră; lângă o hotă; lângă o gură de ventilație sau alte deschideri de aeraj; într-un loc unde temperatura ar putea scădea sub -10°C sau ar putea depăși +40°C, în cazul în care acesta nu este proiectat în acest sens; într-un loc unde murdăria și praful ar putea bloca senzorul; într-un loc ud sau umed; în imediata vecinătate a mașinii de gătit.

Detectorul de gaz nu trebuie instalat deasupra sau în apropierea aragazului deoarece pot să apară scăpări mici de gaze la pornire, iar acestea pot genera alarme false.Instalarea detectorului de gaz într-o zonă în care nu este recomandată poate afecta funcționarea senzorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *